WEST-VLAANDEREN

TORHOUT

Graftombe militaire slachtoffers en verzetsstrijders W.O. II
 

 

 


Ligging : Bruggestraat, ingewerkt in de omheiningsmuur van het oude kerkhof.

GPS-coördinaten : +51°04'11.3", +3°06'18.6"

Opschriften

Voorzijde (uitzicht vanaf Bruggestraat)

"IN GODS / VREDE / LEVEN ZIJ
VOOR DE / VREDE / WERKEN WIJ

1940 - 1945"

Achterkant (uitzicht vanaf oud kerkhof)

"[Zes registers met de namen van zeven slachtoffers (met vermelding van overlijdensplaats en -datum), links ernaast een hardsteen plaat met foto's op porselein versierd met lauriertakken]"

Beschrijving

Brede breukstenen wand afgedekt met hardstenen dekplaten, met in het midden een licht vooruitspringend en verhoogd deel uit witte natuursteen, waarop een reliëfvoorstelling staat die omlijst is met hardsteen. Op de zijkanten maken twee muurtjes een rechte hoek met de achterwand. Twee doorgangen in deze muur verlenen toegang tot de achterliggende begraafplaats. Voor het gedenkteken liggen twee bloemperkjes.

Centraal staat de reliëfvoorstelling. in het midden een gevleugelde engel met lauriertak in de ene hand, de andere hand voor de borst gevouwen. Links hiervan staan drie mannen schuin achter elkaar, die met gebogen rug handenarbeid verrichten, rechts hetzelfde beeld maar met drie vrouwen.

Tegen de achterzijde van het gedenkteken zijn tekstplaten uit witte natuursteen aangebracht evenals een monumentaal harstenen graf op een trede met in het midden een platliggend kruis (Bron [46]).

Uitvoering : Beeldhouwer André TAECKENS, 1949 (gesigneerd en gedateerd); P. VAN BRUSSEL (architect); A. TANGHE (uitvoering) (Bron [46]).

Afmetingen : H. 164 cm x Br. 1.140 cm x D. 732 cm (Bron [46]).

Inhuldiging : Zondag 6 november 1949 (Bron [46]).

Zie namen op de het gedenkteken
 

Foto's : Bron [499] (juli 2022) (de beelden downloaden voor vergroting)