WEST-VLAANDEREN

NIEUWPOORT (NIEUPORT)

Struikelsteen voor Marcel BEUN
 

 

 


Ligging: Pieter Braeckelaan, nr. 10.

GPS-coördinaten: +51°07'42.0", +2°45'19.3"

Opschriften

"HIER WOONDE
MARCEL BEUN
GEB. 1910
WEERSTANDER
AANGEHOUDEN 7.3.1944
GEDEPORTEERD
AUSCHWITZ
DODENMARS
VERMOORD 7.4.1945"

Bijkomende informatie

In Nieuwpoort is oorlogsheld Marcel BEUN op een opvallende wijze herdacht. Voor de deur van zijn vroegere woonplaats werd, in aanwezigheid van zijn dochter Gisèle en zoon Gilbert, de eerste Struikelsteen of Stolperstein in de stoep ingemetseld. Struikelstenen maken deel uit van een bijzonder herdenkingsproject ter nagedachtenis van slachtoffers van het nazisme.

"Vandaag, 77 jaar na zijn dood, denken we terug aan wat Marcel voor ons allen betekend heeft." Tijdens een serene en emotionele plechtigheid bracht het stadsbestuur op een wel heel bijzondere manier een warm eerbetoon aan Marcel BEUN, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog ingezet heeft als verzetsstrijder en dat met zijn leven moest bekopen. Hij stierf op 7 april 1945 in kamp Ganäcker, na eerder tal van verschrikkingen van kamp Flossenbürg en een dodenmars te hebben overleefd.

Om zijn heldendaden en verschrikkelijke dood te herdenken is nu in de stoep voor de woning in de Pieter Braeckelaan 10, waar Marcel woonde, een zogenaamde Struikelsteen of Stolperstein gemetseld. "Voor Nieuwpoort is dit een primeur", legt bevoegd schepen Bert GUNST (CD&V) uit. "Het aanbrengen van Struikelstenen of Stolpersteine past in een bijzonder herdenkingsproject van de Duitse kunstenaar Gunter DEMNIG. Met deze opvallende stenen in het straatbeeld worden passanten bewust gemaakt van slachtoffers van de nazigruwelen tijdens WO II. Als stadsbestuur vinden wij het belangrijk dat de opofferingen van Marcel nooit worden vergeten. Met de onthulling van deze persoonlijke Stolperstein wordt hiervoor een aanzet gegeven."

"Ik was amper tien jaar toen ik zag hoe mijn vader werd weggevoerd door drie Feldwebels, Duitse officieren”, herinnert Gisèle, de 87-jarige dochter van Marcel BEUN, zich. "Hij keerde nooit terug. In mei 1957 werd zijn stoffelijk overschot terug naar België gebracht en overgedragen aan Stad Nieuwpoort. Na zijn dood kwamen we te weten dat hij sinds 1941 lid was van de Belgische Militaire Verzetsorganisatie en dat hij ook banden had met Engeland. Mijn vader heeft zich als verzetsstrijder ingezet voor een verdraagzame samenleving waarin vrijheid het hoogste goed is. In zijn dossier zat ook een brief van generaal Dwight EISENHOWER, waarin die zijn blijk van respect toonde voor de inzet van de organisatie tijdens de oorlog." (Bron: Dany VAN LOO, Het Nieuwsblad, 19 september 2022)

Onthulling: zondag 18 september 2022.

Bijkomende informatie over dit slachtoffer
 













Bronnen : [185]; [517]; [649]; [715]; Het Nieuwsblad