VLAAMS-BRABANT


ORSMAAL-GUSSENHOVEN


Monument voor kapitein-commandant Léon KNAPEN
Monument au capitaine-commandant Léon KNAPEN
 

 

 


Ligging - Localisation: 3e Regt. Lansiersstraat (Rue du 3ème Régiment de Lanciers).

GPS-coördinaten - Coordonnées GPS : +50°48'17.2", +5°03'48.1"

Opschriften - Inscriptions

"COMME À ORSMAEL JE TIENS

3 L[ansiers - anciers]
10  8  1914

KAPT-CDT LÉON KNAPEN"

Beschrijving - Description

Monument ter nagedachtenis van de militairen van het 3de Regiment Lansiers die op 10 augustus 1914 in de slag van Orsmaal-Gussenhoven sneuvelden. Onderaan het monument staat de naam van Kapitein KNAPEN Léon, Commandant van het 3de Regiment Lansiers (Bron [390]).

Monument à la mémoire des militaires du 3ème Régiment de Lanciers qui tombèrent le 10 août 1914 au combat de Orsmaal-Gussenhoven. Au pied du monument figure le nom du Capitaine Léon KNAPEN, commandant du 3ème Régiment de Lanciers.

Historisch achtergrond - Contexte historique

Op 4 augustus 1914 vallen de Duitse troepen België binnen. Het 3de regiment lansiers van Brugge vertrekt per trein naar Tienen waar het belast wordt met de verdediging van de Grote en de Kleine Nete. De Slag van Orsmael-Gussenhove op 10 augustus 1914 is de eerste ware veldslag tegen de Duitse oprukkende troepen. Vijf bruggen werden verdedigd door de lansiers van het 3de regiment. De eenheid van kapitein-commandant Léon KNAPEN verdedigde de gebarricadeerde brug aan de Gethestraat. Van achter hagen maaiden de lansiers met welgerichte schoten de oprukkende Duitse huzaren neer. Gedurende drie lange uren streden ze tegen een overmacht, bewapend met mitrailleurs en kanonnen. Commandant Léon KNAPEN wakkerde zijn soldaten aan "door zijn wilskracht, zijn moed en door zijn onwankelbaren, taaien tegenstand". Hij vuurde ook zonder ophouden, totdat een vijandelijke kogel hem in het rechteroog trof. "Zonder een woord, zonder een klacht stortte hij neer..." De lansiers moesten wijken voor de overmacht nadat ze gestreden hadden "tot de laatste kardoes". Hun gevallen commandant hadden ze moeten achterlaten. De lansiers verloren 29 man waaronder 3 officieren, en telden 24 gekwetsten in hun rangen. De Duitsers hadden zware verliezen geleden, met 75 gesneuvelden. De Belgen waren erin geslaagd de opmars van de Duitsers te vertragen. Die vierden hun woede bot op de dorpelingen met moordpartijen en brandstichtingen. Vier gekwetste en krijgsgevangengenomen lansiers werden vermoord, en één van hen werd zelfs opgeknoopt aan een boom. Toen ze de gesneuvelde Léon KNAPEN vonden, vermorzelden ze zijn hoofd met slagen van geweerkolven. De 49-jarige Léon KNAPEN werd samen met de andere gesneuvelde lansiers begraven op het militair kerkhof van Orsmaal-Gussenhoven (Bron: Bernard SCHOTTE in brochure "Stad Brugge. Open monumentendag 2013 "Het beste van 25 jaar").

Bijkomende informatie over Léon KNAPEN - Plus d'informations concernant Léon KNAPEN
 











Bronnen - Sources [139], [172]