LIMBURG

Gemeente KANNE

Gedenksteen voor Harvey CRICH and Samuel NORCROSS
Plaque à la mémoire de Harvey CRICH and Samuel NORCROSS
Memory stone for Harvey CRICH and Samuel NORCROSS

 

 

 


Ligging - Localisation: Belgische militaire begraafplaats voor de gesneuvelden van de slag bij het Albertkanaal (10 mei 1940), Meerland. Cimetière militaire belge pour les soldats tombés lors du combat au Canal Albert (10 mai 1940), Meerland.

GPS-coördinaten - Coordonnées GPS: +50°48'36.7", +5°40'05.6"

Opschriften - Inscriptions

"IN MEMORY OF
SGT. SAMUEL NORCROSS
SGT. HARVEY CRICH
19TH AUGUST 1941"

Historiek - Historique

Harvey CRICH en Samuel NORCROSS waren aan bord de Armstrong Whitworth Whitley V Z6672 ZA-Y van het 10 Squadron toen deze op 19 augustus 1941 neergehaald werd. De Whitley was op weg naar Köln maar werd geraakt door een nachtjager, het beschadigde toestel slaagde er toch in om zijn bommen te lossen op Aken, DE. Na dat dit bombardement en tijdens de terugkeer naar Engeland werd het toestel een tweede keer geraakt, deze keer door Oblt Heinrich Griese van het 1./NJG 1. Deze aanval werd de Whitley fataal.

Het monument staat op de Tiendenberg en werd op 19 augustus 1999 ingehuldigd door W/O Norman WEISER van het 10 Squadron. Doedelzakspeler Raymond BROUNS leidde de weg naar de plechtigheid en F-16 van Kleine Brogel overvlogen het monument. Het  voorstel om het monument op te richten was gekomen van het Zuid-Limburgs WO II herdenkingscomité. Jacky COMHAIR kwam op het idee om de RAF-cocarde op het monument te plaatsen. Sgt. Steve ROBERTS (RAF) en leden van het comité bouwden het bakstenen monument op de zeer mooie locatie. De herdenkingsplaten werden geschonken door luchtmachtpersoneel van Glons en Paul DAEMEN stelde de grond ter beschikking. In mei 2002 maakten Paul, Timmy en Dominique DAEMEN een betonnen rand aan het monument zodat het beter beschermd was. (Bron [241])

Inhuldiging - Inauguration: 19 augustus/août/August 1999 (Bron [214]).

Zie namen op het monument - Voir les noms sur le monument - See names on memorial
 

 

Foto's - Photos: Gerrit PADBERG (Site ACE-High-Journal)