LIMBURG

HEERS

Bidprent voor vier leden van het gezin PORTA-JAMAER

 

 

 


Ligging : Privécollectie.

Opschriften

"J. M. J.
BID TOT ZIELRUST VAN ZALIGER

DE ECHTGENOTEN EN DOCHTER
EUGEEN PORTA
TE HEERS GEBOREN DEN 19 MAART 1859,
LUDOVICA JAMAER
TE WEYER GEBOREN DEN 26 JANUARI 1875,
RAPHAËLLA PORTA
TE HEERS GEBOREN DEN 25 FEBRUARI 1915,

EN VAN

RENÉ TIPS
TE HERCK-DE-STAD GEBOREN DEN 7 SEP-
TEMBER 1904 ;

SLACHTOFFERS VAN HET LUCHTBOMBARDEMENT TE HEERS
OP 10 MEI 1940 ; OP 13 EN 14 MEI TE VEULEN
BEGRAVEN."

Historisch achtergrond

Op 10 mei 1940, de dag dat de Duitsers België aanvielen, had brigadecommandant van Heers, LI, BE de Belgische driekleur op een stok aan de voorgevel van de rijkswachtkazerne aan de Grote Steenweg (nu Steenweg, GPS: +50°45'00.4", +5°17'53.5") in Heers, LI, BE uitgehangen. Tijdens de doortocht van de Duitsers op de Grote Steenweg was deze Belgische vlag een doorn in het oog en een vergelding was onvermijdelijk.

Rond 14 uur van die bewuste 10de mei 1940 voerde de Luftwaffe een bombardement uit dat voor de rijkswachtkazerne bestemd was. De piloot maakte echter een inschattingsfout. De gedropte bommen kwamen aan de overkant van de steenweg terecht op het huis van de familie PORTA-JAMAER met een tragisch gevolg. De ouders, hun dochter en haar verloofde samen met nog tien opgevangen vluchtelingen uit Verviers en omstreken kwamen in het woonhuis om.

De verloofde, René TIPS uit Herk-de-Stad, LI, BE kwam afscheid nemen van de dochter des huizes, omdat hij gemobiliseerd werd om het leger te vervoegen. Zij hadden hun schuilplaats in de weide achter de hoeve verlaten en waren het huis binnen gegaan waarin zij allen tijdens het bombardement omkwamen. Alle slachtoffers werden van onder het puin gehaald en begraven op het kerkhof van Heers (Bron : Site van de Provincie Limburg).

Bijkomende informatie

Prachtige reportage over het bombardement op Heers, LI, BE op 10 mei 1940 (Bron : Site "Onder de radar").

Bijkomende informatie over deze slachtoffers
 

 











Puinen van het huis PORTA-JAMAER na het bombardement (Bron : Site "Onder de radar")