LIMBURG

Stad HASSELT
Ville de HASSELT

Monument voor de gesneuvelden van het 11de linieregiment
Monument aux morts du 11
ème régiment de ligne

 

 


Ligging - Localisation: Heden: Guldensporenplein. Oorspronkelijk: Herkenrodekazerne, binnenplein, Maastrichterstraat. Aujourd'hui: Guldensporenplein. À l'origine: Caserne de Herkenrode, cour intérieure, Maastrichterstraat.

GPS-coördinaten - Coordonnées GPS

Heden - Aujoud'hui: +50°55'48.0", +5°20'39.3"
Oorspronkelijk - À l'origine: +50° 55' 49.25", +5° 20' 32.80"

Historiek - Historique

Dit monument werd opgericht ter nagedachtenis van de gesneuvelden van het Hasseltse garnizoenregiment van de Elfde Linie.

Oorspronkelijk werd op 15 februari 1921 binnen de muren van de Herkenrodekazerne een gedenksteen ingehuldigd voor de helden van de Eerste Wereldoorlog. In 1948, na de Tweede Wereldoorlog, werd deze gedenksteen verplaatst naar het Guldensporenplein, waar het in 1956 uitgebreid werd tot een groter monument. Dit om de gesneuvelde helden van het Elfde Linieregiment van beide oorlogen te herdenken.

Beschrijving - Description

Het monument heeft een voorzijde van 5,20 meter. Het vormt een soort drieluik, rustend op een doorlopende basis van onregelmatig gekapte breuksteen. Tussen de luiken onderling is de basis, die ze met elkaar tot één geheel verbindt, voorzien van bloemenperkjes. Het middenstuk bestaat uit een blauwe steen, met tekst.

Onder de tekst is een bronzen plaat aangebracht, waarop een soldaat in veldtenue staat afgebeeld die met het geweer aan de schouder de wacht aan de IJzer betrekt. In de linkerbovenhoek van deze plaat leest men het opschrift "IJzer", terwijl onderaan de naam van de uitvoerder staat: "J. MOUFFART, Liège". Vooraleer te gaan steunen op het basement in breuksteen, rust het hele middenluik nog op een brede arduinsteen met een gebeeldhouwde leeuwenkop.

De twee zijstukken van het monument verheffen zich minder hoog dan het middenluik, dat zij op esthetische wijze flankeren. Zij vormen het gedeelte waardoor hulde wordt gebracht aan de manschappen van het 11de Linie, die in de Tweede Wereldoorlog op het veld van eer vielen.

Het monument ligt te midden van een mooi plantsoen (Bron: Site "Hasel - HASselts Erfgoed Lexicon").

Opschriften - Inscriptions

Monument - Monument

"GUERRE
1914-1918

SOUVENIR RECONNAISSANT
AUX
OFFICIERS, SOUS-OFFICIERS
CAPORAUX ET SOLDATS
DU 11E. RÉGIMENT DE LIGNE
TOMBÉS AU CHAMP D'HONNEUR
PENDANT LA CAMPAGNE
1914 - 1918"

DANKBARE HERINNERING
AAN DE
OFFICIEREN, ONDEROFFICIEREN
KORPORAALS EN SOLDATEN
VAN HET 11DE LINIEREGIMENT
OP HET EEREVELD GEVALLEN
GEDURENDE DEN OORLOG
1914 - 1918

[B
ronzen plaat met opschrift Yser - Plaque en bronze avec inscription "Yser"]

[G
ebeeldhouwde leeuwenkop - Tête de lion sculptée]"

Linker zijluik - Stèle gauche

"LES ANCIENS
DU 11E DE LIGNE
1940-1945
IN MEMORIAM"

Rechter zijluik - Stèle droite

"DE OUDGEDIENDEN
VAN HET 11E LINIE
1940 - 1945
IN MEMORIAM"


Inhuldigingen - Inaugurations

Monument 14-18: 15 februari/février 1921
Monument 14-18 - 40-45: 1956

Uitvoerder - Réalisation: Arch. J. MOUFFART, Liège (gesigneerd - signé).

Het Elfde Linieregiment tijdens de Wereldoorlogen - Le 11ème régiment de ligne pendant les Guerres mondiales

Den Grooten Oorlog

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914. maakte het 11de Linie deel uit van de 11de Gemengde Brigade van de 3de Legerafdeling en dit samen met haar ontdubbelingsregiment, het 31ste Linie en moest post vatten in de vesting Luik. Tijdens hevige gevechten ter verdediging van de forten van Luik vallen meerdere slachtoffers, onder hen de bevelhebber van het regiment, Kolonel DUSART, die in de nacht van 5 op 6 augustus sneuvelt aan het hoofd van zijn troepen.

Het regiment moet zich samen met de andere Belgische troepen geleidelijk terugtrekken voor het Duitse geweld om ten slotte post te vatten in de loopgraven aan de IJzer. Het 11de Linieregiment zal tijdens de oorlog van 1914-1918 een zware tol betalen: niet minder dan 526 gesneuvelden en honderden gewonden waaronder velen voor het leven verminkt. Op het regimentsvaandel werd Veldtocht 1914-1918, Luik, Antwerpen, Diksmuide, Merckem, Leie, Stadenberg en De IJzer geborduurd. Daar had het regiment het hevigst moeten vechten.

Na de wapenstilstand verbleef het 11de Linie te Hasselt om in 1920 naar het bezette Rijngebied te trekken (idem in 1924 en 1926). Nadien kwam het volledige regiment terug naar zijn thuisbasis. Enkele bataljons werden tot 1938 naar het Kamp van Beverlo, Verviers en Bergen gedetacheerd.

De Tweede Wereldoorlog

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog nemen het 11de Linie en zijn reserve-eenheden deel aan de 18-daagse veldtocht van 10 tot 28 mei 1940. Na de capitulatie van ons land gaan de manschappen in krijgsgevangenschap in Duitsland. Velen onder hen zullen maanden, sommigen zelfs jaren in gevangenschap blijven. In 1941 zullen een aantal uit krijgsgevangenschap teruggekeerde strijdmakkers van het 11de Linie een verzetsbeweging oprichten en deze in de loop van de bezettingsjaren doen uitgroeien tot het "Geheim Leger" van Limburg, een clandestiene strijdmacht van meer dan 6000 strijders (Bron: Site "Ons 11de - Garnizoen Hasselt").

Bijkomende informatie - Informations complémentaires

Zie einde van deze pagina.

Er staan geen namen van oorlogsslachtoffers op dit monument - Ce monument ne comporte pas de noms de victimes de guerre
 

 











Bronnen - Sources: [185] en/et site "Ons 11de - Garnizoen Hasselt"











Foto - Photo: Fanny DEJARDIN













De wacht aan de IJzer - La sentinelle de l'Yser

Oude postkaarten (zonder datum) - Cartes postales anciennes (non datées)





Site "Hasel - HASselts Erfgoed Lexicon")



Site "Ons 11de - Garnizoen Hasselt"